11.2.2014

Kanasalaatti 95 -vuotis synttäreille








Salaattikausi alkaa!

Kun mietin, että mitä pientä suolaista keksisin isoäitini 95 -vuotis synttäreille, ystäväni muistutti minua eräästä kanasalaatista, jota tapasin tehdä 2000 -luvun alkuvuosina. Hän muisti erään piknikin Suomenlinnassa, jonne olin kyseistä salaattia tehnyt. Vauvajumppa -porukkamme kerääntyi kevätkauden päättäjäisiin Suomenlinnaan. Silläaikaa, kun taaperot konttailivat pitkin nurmikenttää, me äidit nautimme ihanasta vertaistukiryhmästämme, joista kaksi on jäänyt sydänystävikseni.
Niinpä päätin tehdä tämän kauan kadotetun lempparin.
Alzheimeria poteva isoäitinikin nautti silminnähden tästä salaatista ja mutusti sitä tyytyväisenä hokien, että onpa maukasta...

Kanasalaatti 10:elle

1 valmiiksi paistettu broileri (kaupan palvelutiskiltä)
2 prk maissia
1 prk pieniä luumutomaatteja
1 omena
1 rasia tuoreita herkkusieniä
4 vartta kevätsipulia
2 jääsalaattia
1dl pinjan siemeniä
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu

Kastike:
1 prk kermaviiliä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
 pari hyppysellistä suolaa
1 tl curryjauhetta
hyppysellinen kuivattua, murskattua chiliä 


Ruokaisampaan salaattiin voi lisätä vielä pastaa, itse käytin aikoinaan värikkäitä rusettimakaroneja.

Leikkaa broileri paloiksi ilman nahkaa ja laita salaattikulhoon. 
Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Murskaa valkosipulin kynnet veitsen kyljellä. Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä. Lisää valkosipulit ja anna öljyn kuumeta. Lisää herkkusienet ja hyppysellinen suolaa. Anna sienten kuullottua hieman valkosipuliöljyssä, mutta ei niin kauan, että niistä alkaa irrota nestettä. Anna herkkusienten jäähtyä.
Leikkaa tomaatit puoliksi ja lisää kulhoon. Kaada maisseista nesteet pois ja lisää salaattikulhoon. Leikkaa kevätsipulit pieniksi ja lisää kulhoon. Leikkaa omena kuutioiksi ja pyörittele palat kupissa sitruunamehussa, jotteivät ne tummu. Lisää jäähtyneet herkkusienet. Lisää pinjan siemenet. Revi ja lisää jääsalaatit vasta juuri ennen tarjoilua.

Kastike:
Kaada kermaviili pieneen kulhoon. Lisää öljy ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi. Lisää murskattu ja pienitty valkosipuli. Sekoita joukkoon mausteet. Aseta tarjoiluastiaan, jotta jokainen voi itse lisätä kastiketta tahtonsa mukaan.




Ei kommentteja: