maanantai 4. kesäkuuta 2012

Escalope à la crème
Iso-äidin ruokapöytä oli suuri ja soikea. Pöytäliina oli moneen kertaan pesty vaaleapohjainen ja hempeän kukallinen. Sen alla oli paksu ja pehmeä alusliina, jonka tarkoituksena oli kai estää varsinaista liinaa liukumasta ja eristää pöytä kuumilta pannuilta ja lautasilta. Ruokasalin seinustalla oli iso piironki, joka sisälsi hienon astiaston, servettejä ja pannun alusia. Piirongin päällä oli hopea -esineitä ja valokuvia. Ruokasalin ikkunasta näkyi suurelle sisäpihalle ja jos ikkuna oli auki, saattoi kuulla muidenkin perheiden aterioivan. Astioiden kilinää ja keskustelua.

Minä ja serkkuni rakastimme éscalope à la crème iä ja Mamie valmisti sitä aina vähintään kerran vierailuni aikana. Sen kanssa Mamie tarjosi riisiä voilla ja sitruunalla, valkoisia papuja voilla ja yrteillä tai vihreitä papuja voilla. Herkullisia kaikki. Ihanan kastikkeen imeytin viimeistä pisaraa myöten patongin paloihin.

Escalope à la crème tehdään Ranskassa vasikanlihasta. Suomessa ei vasikkaa saa ihan joka paikasta, joten olen tehnyt tätä herkkua porsaankyljyksistä.

Resepti:

1 porsaankyljys/ henk.
3rkl créme fraichea (jos syöjiä on paljon, voit hyvi laittaa koko purkinkin, muista sitten vaan lisätä suolaa)
1-2 sipulia
tl voita
öljyä
suolaa
valkopippuria

Sulata pannulle voi ja öljy. Lisää renkaiksi leikattu sipuli. Kun sipuli on kuullottunut, aseta pihvit kuumalle pannulle. Ruskista pihvejä ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Kun pihvien alapuoli on rapean ruskea, käännä pihvit ja suolaa vielä vähän. Lisää tässä vaiheessa créme fraiche nokareina pihvien väliin. Laske lieden lämpötilaa ja laita kansi päälle. Kun Créme on sekoittunut kastikkeeksi ja pihvit ovat kypsiä, tarjoile riisin tai papujen kanssa.

Ei kommentteja: