maanantai 27. helmikuuta 2012

Pariisi ja Patrickin jäätelö-ohje

Pariisi on minulle pyhä kaupunki. Ehkäpä se on säilynyt sellaisena osittain siksi, että en ole asunut siellä sen jälkeen, kun äitini kanssa muutin Suomeen kolme-vuotiaana. Olen viettänyt siellä vain kesälomaviikkoja. Ne jotka asuvat Pariisissa, tekevät töitä ja elävät arkeaan siellä, eivät näe kaupunkia yhtään niin kultaisin reunuksin kuin minä. Pariisi on raskas kaupunki. Vaativa ja nopeatempoinen.
Mutta minulle Pariisi on vapauden kaupunki. Kaupunki, jossa sain olla jotain muuta, kuin mitä Suomessa koulukavereiden kanssa. Sain kokeilla toisenlaista elämää. Pariisiin liittyy paljon lapsuusmuistoja, mutta myös nuoren tytön haaveita, ajatuksia tulevasta ja elämän loputtomista mahdollisuuksista. 

Isompana, Pariisissa ollessani, kuljin katuja loputtomiin. Lähdin aamulla aikaisin ja palasin illalla myöhään. Isoäitini kuoltua, kun olin 16, asuin setäni luona Neuilly-sur-Seine -kaupungin-osassa. Serkkuni muutettua omaan asuntoon, asuin hänen luonaan Latinalaisissa kortteleissa. Istuskelin päivät pitkät kahviloissa ja puistoissa. Kiertelin kaupoissa ja metrotunneleissa. Kävin näyttelyissä ja kuuntelin ihmisten jutustelua lounaalla. Kävelin ja kävelin, kunnes tiesin serkkuni tulleen töistä -yhdeksän aikaan. Istuimme iltaa juoden punaviiniä ja syöden tonnikalaa purkista. Arki ei ollut ihan helppoa. Serkkuni ei ollut koskaan tarvinnut oppia laittamaan ruokaa. Niinpä hänen bravuurinsa on tonnikalaruoat ja suklaakakku valmistettuna valmisjauheesta. 

Joka aamu lähdin liikkeelle ja jatkoin kulkemista. Halusin tehdä kaupungista omani.

Nykyään käydessäni Pariisissa, yksi paikka jossa täytyy aina käydä on Latinalaisten korttelien Crêpperiet. Siellä tilataan ihanaa Bretagnelaista siideriä saviruukusta tarjottuna, tummista jauhoista valmistettua crêpes :iä vuohenjuustolla ja salaatilla ja jälkkäriksi crêpes :iä jäätelöllä ja suklaakastikkeella. Kuvassa oleva annos taitaa olla Crêpe Tarte Tatin...

Ensimmäinen kokemukseni Crêpes :istä on Bretagnesta. Pieneltä L'île aux Moines -saarelta...
, mutta siitä lisää joskus toiste.


Patrickin vaniljajäätelö:

Tarvitset:

Jäätelökoneen (Paras lopputulos. Sekoittaminen käy myös käsin)

7 munankeltuaista
150g sokeria
50cl täysmaitoa
20cl kermavaahtoa
1 vaniljatanko
2rkl vaniljasokeria
100g mantelirouhetta

Halkaise vaniljatanko kahtia ja kaavi siemenet.
Kiehauta maito vaniljan siementen kanssa.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada haalea vaniljamaito keltuaisten joukoon ja sekoita hyvin. Kaada seos kattilaan ja ja lämmitä kokoajan vispaten, kunnes seos paksuuntuu. Älä anna kiehahtaa! Lisää mausteet, esim. mantelit. Kaada sekaan kermavaahto, sekoita ja anna seoksen jäähtyä. Laita seos jäätelökoneeseen tai vaihtoehtoisesti käy sekoittamassa seosta jäätymisvaiheessa vähintään puolen tunnin välein.

Helpon, pannulla tehtävän Crêpe -ohjeen saa täältä: http://www.crepes-recette.com/1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä blogista! Kaikkea hyvää kevääseenne!

Riikka