lauantai 21. maaliskuuta 2015

Eräänä aamuna






Sellainen harvinainen rauhallinen lauantai-aamu, jolloin herään aikaisin ja talo on hiljainen.
Sellaisina aamuina tekee mieli jotain erityisen ihanaa aamupalaa.
Olin viime viikolla menettänyt uppomunaneitsyyteni ja niinkin hankalalta tuntuva asia osoittautuikin varsin helpoksi. Uppomunia siis.

Tässä, kaikessa yksinkertaisuudessaan ohje uppomunien valmistamiseen.
Jos et ennen ole kokeillut suosittelen, että ryhdyt hommiin.
Et tiedä mitä olet menettänyt!

Uppomunat

Vettä
1 rkl väkiviinaetikkaa/litra vettä
Muna
Suolaa

Valitse laakea kattila.
Kaada siihen 2 litraa vettä tai niin, että vettä on kattilassa noin 10-15cm. Lisää etikka.
Kuumenna vesi ja etikka kiehumispisteeseen. Vesi ei saa kuplia pinnalle saakka vaan niin sanotusti hymyilee.
Riko muna matalalle, pienelle lautaselle.

Pyöräytä kauhalla veteen pyörivä liike (ei liian kova vaan niin, että vesi vain pyörii hieman).
Laita lautanen mahdollisimman lähelle veden pintaa ja kaada muna reippaasti kerralla veteen. Valkuainen hajoaa hieman, mutta voit tökkiä sitä keltuaisen päälle varovasti kauhan avulla. Pidä vedessä pyörivä liike, ettei muna lässähdä kattilan pohjalle.

Anna kypsyä 4 minuuttia lähes kiehuvassa vedessä. Nosta muna lävikkökauhan avulla kylmään, kevyesti suolattuun veteen, vaikka mukiin tai kulhoon, jotta kypsyminen loppuu. Nosta munat vedestä käsin. Poista turhan valkuaiset ja siirrä lautaselle, leivän päälle. Nauti.

Munia voi valmistaa useammankin kerrallaan, noin 3-4. Munat säilyvät kylmässä vedessä muutaman tunninkin. Ne voi lämmittää kastamalla 20 sekunniksi kuumennettuun veteen.

Tässä annoksessa uppomunan kaverina on paahtoleipää ja tomaatti-purjo-basilica-salaattia.



Ei kommentteja: