maanantai 10. marraskuuta 2014

Viikonloppuna oli synttärit /suklaa-lakritsibrowniet









Kun lapsi täyttää 14, on sukulaisynttäreilläkin jo vähän eri tunnelma kuin pienempien synttäreillä.
Aikuiset istuivat rauhassa keittiössä juttelemassa, kun nuoriso linnoittautui yläkertaan. Sylistä puuttuivat kokonaan pienet väenpaljoutta ujostelevat pallerot. Se aika on nyt ohi.

Muistan aikoja, kun äidit ja isät juoksentelivat varomassa lasten portaissa ravailua ja pikku riitoja selviteltiin tuon tuostakin. Kuka oli vienyt lelun kädestä ja kenelle oli tullut pissat housuun... En ainakaan vielä osaa kaivata niitä aikoja. Nyt on niin mukavaa.

On tässä lapsen kasvamisessa puolensakin: synttärisankarin saa kuviin vain, jos kuvaa salaa ja onnittelulaulu laulettiin väkisin ennen kynttilöiden puhaltamista.

Noh,
14 -vuotias toivoi synttärikakukseen sitruuna-marenkipiirakan, tosin hän mietti, että josko voisin tehdä sitruuna-marenkikerrospiirakan. En lähtenyt kokeilemaan.

Kaveriksi tein suklaa-lakritsibrownieseja. Ystävä toi lakritsajauhetta tuliaisksi Köpiksestä ja pakkohan sitä oli heti kokeilla. Löysin reseptin täältä (Louises's spis -ihana blogi), mutta tein kuitenkin oman version. Oli ihan kamalan hyvää ja makeaa.

Suklaa-lakritsibrowniet

taikina

125 g Fazer tummaa Block leivontasuklaata
100 g Fazerin mustaa leivontasuklaata
150 g voita
3 munaa
150 g sokeria
liraus vaniljauutetta
1/2 tl suolaa
150 g jauhoja

kuorrute

75 g voita
3 dl kermaa
1 rkl vaaleaa siirappia
2 tl lakritsajauhetta + päälle ripoteltavaksi

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Tee taikina
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
Vispaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Kaada munaseoksen joukkoon haalea suklaa-voiseos ohuena nauhana, kokoajan vispaten. Lisää vaniljauute ja suola. Lisää jauhot pikkuhiljaa vispaten.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 30 cm x 40 cm tai pienempään) ja laita uuniin  15-20 minuutiksi. Browniet saavat jäädä hieman kosteiksi.

Tee kuorrute.
Kun brownie on tullut uunista aloita kuorrutteen teko.

Laita kaikki ainekset kattilaan, paitsi lakritsajauhe. Anna ainesten iehua maltillisesti 35 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.

Lisää lakritsajauhe siivilän läpi vispilällä kokoajan sekoittaen.
(Tässä minä mokasin. En käyttänyt siivilää ja jauhe jäi kokkareiksi kuorruteeseen, kuten kuvista näkyy. Tosin se ei ollut maun kannalta yhtään paha juttu.)

Kaada kuorrute brownien päälle tasaisesti ja laita koko komeus jääkaappiin jähmettymään.
Reilu tunti jääkaapissa riitti jähmettämään kuorrutteen.

P.S
Alkuperäisessä ohjeessa kuorrutteesta tulee luultavimmin kovempaa ja oletan, että koko leivonnaisen maku on voimakkaamman lakritsista. Itse halusin jättää kuorrutteen pehmeäksi ja pitää suklaan pääosassa ja lakritsan ikäänkuin mausteena.



Ei kommentteja: