15.8.2014

Raparperi-marenkitäytekakku 2.0










Aina ei kaikki suju.
Ystävä täytti 40. Lupasin tehdä kakun. Marenkisen ja jotain raparperia.
Ryhdyimme toisen ystävättäreni kanssa tuumasta toimeen: minä tekisin marenkipohjat ja toisin raparperisoseen, hän toisi ja suunnittelisi muut täytteet. 

Kokosimme kakun päivänsankarin maalaiskeittiössä, joka usein toimii myös villalankavärjäämönä ja sen sellaisena.
Kaikki sujui, kunnes kaivattiin sokeria. Kaappasin puuhellalta lasipurkin, jossa oli sokerin näköistä ainesta ja ojensin sen määrätietoisena ystävälleni. Ainesta ripoteltiin reilusti rahkatäytteeseen. 
Onneksi maistoimme, sillä maku oli suorastaan omituinen. Purkin kylkeen liimattu tarra paljastikin aineksen olevan alunaa, villalankojen värjäyksessä käytettävää suoloa.
YÖK.

Täyte ja ensimmäinen kerros kakusta olivat siis pilalla. Kauhistelua, itsensä kasaamista, sekä paniikin omaista jääkaapin tutkimista. Jääkaapista löytyi kreikkalaista jogurttia. Hätä keinot keksii. Sitä.
Päätimme siis käyttä rahka-kermaseoksen sijaan turkkilaista jogurttia.

Lopputulos oli huomattavasti vaatimattomampi, mutta yllättäen mahtavalta maistuva kakku, varmasti johtuen raparperin ja inkiväärin onnistuneesta yhdistelmästä, sekä herkullisesta pehmeästä marengista.
En ehkä kuitenkaan suosittelisi jogurttiversiota rahka-kerma version sijaan.

Tässä alkuperäinen, aiottu resepti.

3 kpl pehmeitä marenkikakkupohjia

8 kananmunan valkuaista
2 tl valkoviinietikkaa
4 dl tomusokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Laita uuni lämpenemään kiertoilmalle 160c
Aseta leivinpaperi piirakkavuokaan (n. 25cm halk.) ja leikkaa vuoan reunojen mukaisesti.
Koska pohjia tarvitaan kolme, on hyödyksi, jos sinulla on kolme saman kokoista vuokaa. Jos ei ole, voit hyvin tehdä pohjat yksitellen. Marenki kannattaa säilyttää odotellessa jääkaapissa.

Vatkaa kylmät valkuaiset ja valkoviinietikka kovaksi vaahdoksi (kuplat tuskin erottuvat ja vaahto tekee selkeitä huippuja).

Lisää tomusokeri-maissitärkkelys -seos pikkuhiljaa, mieluiten siivilän läpi, kokoajan vatkaten.

Kaada 1/3 seoksesta aina yhteen vuokaan ja laita uuniin 15 minuutiksi.

Kumoa pohja leivinpaperille, jossa hieman maissitärkkelystä ja tomusokeria. Anna pohjan jäähtyä ja irrota leivinpaperi varovasti.

Jos säästät pohjat seuraavaan päivään peitä leivinpaperilla, jottei pohja kuivu.

Täyte

Raparperi-minttusose

Tässä ei ole nyt määriä, sillä minulla oli raparperisosetta valmiina pakkasessa. Valmista sosetta olisi mennyt kaksikerroksiseen kakkuun noin 4-5 dl. Täältä voi kurkata ainesten suhteita ja soveltaa.

raparperia
minttua
hillosokeria

Kuumenna kuorittu, pilkottu raparperi ja pilkottu minttu kattilassa, niukassa vedessä. Kun vesi höyryää, lisää sokeri, keitä hiljaisella, kunnes raparperi on pehmennyt soseeksi. 

Inkiväärivaahto

2 dl kermaa vaahdotettuna
2 prk rahkaa
0,5 dl sokeria
5kpl hillottuja inkiväärejä pilkottuna
Syötäviä kukkia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita se rahkan sekaan. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää pieneksi pilkotut inkiväärit ja sekoita.

Kasaa kakku, levitä loppu rahkaseos kakun kannen päälle ja ripottele päälle kukat.

Meillä ei sitten riittänyt sitä jogurttitäytettä kakun päälle ja muutenkin, siitä tuli aika litkua.
Rahka-kermatäyte pysyy paksuna ja kiinteän kuohkeana. Kakusta tulee korkea ja näyttävä. Lisäksi olisin leikannut mansikoita viipaleiksi väliin, lähinnä värin vuoksi, mutta makukin olisi varmasti ollut kohdillaan. Jokatapauksessa raparperin, mintun ja inkiväärin maku sopivat ihanasti yhteen marengin kanssa.  Se nyt ainakin tuli testattua. Onneksi juhlissa oli paljon muitakin kakkuja. Mitään muuta siellä ei ollutkaan. Kakkukestit, ihana idea!







Ei kommentteja: