tiistai 17. joulukuuta 2013

Haricot de mouton - lammasta äidin tapaan
Todellinen ranskalaisen ruokakulttuurin ylläpitämisen kuningatar, taitaa olla äitini. Lapsuusmuistoihini ei kuulu ruskea kastike tai siskonmakkarasoppa. Muistan lähinnä pasta bolognesen-, linssipadan- ja lammaspadan -tyyppiset ruuat. Siskonmakkarakeittoa tai meetwurstia sain lähinnä kavereilla ja sitten pyysin äitiä ostamaan niitä kaupasta. Kokeilu jäi usein vain kokeiluksi, perheessä kun asui monta vuotta myös brasilialainen kasvissyöjä.

Äitini auttaa meitä paljon arjen pyörittämisessä ja yhdessäolon hetket jäävät usein arjen jalkoihin. Äitini kokkailuista saamme nauttia ainakin pääsiäisenä ja ennen joulua. 

Ranskassa ollessaan äiti alkoi keräämään Elle -lehden reseptikortteja. Äidillä on oikein sellaiset oranssit metalliset laatikotkin kortteja varten. Näistä korteista ovat peräisin suklaakakkuni, sitruuna-marenkitorttuni ja kaikki piirakkapohjat, joita teen. 

Viime sunnuntaina äiti teki meille ihanaa lammaspataa. Tällaista hän kuulemma valmisti meillä kotona Pariisissakin. 

Tässä resepti suomennettuna:
Valmistusaika noin 2h 45min

1 kg valkoisia papuja 
1 lampaan olkapää
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 sidottu yrttinippu vaihtelevalla koostumuksella, mutta ainakin: laakerinlehti, persilja ja timjami
60 g sian tai hanhenrasvaa

Pese pavut kylmässä vedessä. Laita kattilaan 5l kylmää vettä ja vie kiehumispisteeseen 30ssa minuutissa. Kiehuta 10 min. Kaada vesi pois ja laita pavut suolattuun, kiehuvaan veteen. Kypsennä pavut, mutta ei liikaa, ettei papujen kuori kuoriudu. Paista padassa silläaikaa rasvassa paloiksi leikelyt liha, lisää porkkanat ja sipulit ja yrttinippu. Peitä pata kannella ja anna muhia 40 min. Valuta pavut ja lisää sitten pavut lihan sekaan, kastele parilla lusikallisella keitinlientä ja anna koko komeuden muhia vielä ainakin 1h.
Ei kommentteja: