lauantai 6. heinäkuuta 2013

Raparperi Tarte Tatin ja kookos-kermavaahto






Saatiin raparpereja, valtavasti. En oikein pidä taikinavoittoisista piirakoista, joten ajattelin kokeilla jotain vähän uutta.
Pari ensimmäistä piirakkaa meni harjoitellessa, enkä millään saanut piiraista kauniimpia, pilaamatta Tarte Tatinin ominais -ilmettä, mutta tässä vihdoin toimiva resepti:

Pohja:

3 dl jauhoja
1 dl tomusokeria
100 g voita
1 rkl vettä

Täyte

4-6 raparperin vartta
100 g voita
1,5 dl sokeria

valurautapannu, joka kestää siis uunia.

Kookoskermavaahto

2 prk Kara -kookoskermaa
1 prk creme fraichea
sokeria


Pohja:
Nypi jauhot ja tomusokeri pehmenneen voin joukkoon raemaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja muotoile taikinasta pallo. Laita taikina lepäämään. Jääkaappiin n. 10 min.

Täyte:
Perkaa raparperin varret ja leikkaa n. 5 cm pituisiksi paloiksi.
Laita voi ja sokeri pannulle. Anna kiehahtaa, kunnes voi-sokeriseos hieman ruskistuu/karamellisoituu
Lisää raparperit. Tarkista tässä vaiheessa määrä: raparperien pitää täyttää pannun koko pohja kahdessa kerroksessa. Sekoittele voi-sokeriseos ja raparperit. Anna raparperien haihduttaa neste ja karamellisoitua n. 15 min. heilutellen pannua, jottei seos tartu pannun pohjaan. Älä siis enää sekoittele, etteivät raparperit mene mössöksi.
Nosta pannu liedeltä.

Piirakka:
Taputtele taikina käsissä tai jauhotetulla alustalla ohueksi. Aseta taikina pannulle raparperien päälle osissa. Taikinaa on lähes mahdoton ja turhakin yriittää laittaa kokonaisena levynä pannulle. Osina se on helpompaa. Laita pannu uuniin 15-20 min, kunnes taikina on ruskistunut.
Ota pannu uunista anna jäähtyä minuutti tai kaksi ja kumoa piirakka alustalle.

Kookoskermavaahto:
Varmista, että kookoskerma on kylmää.
Valuta ensin vetinen neste pois kerman päältä.
Vispaa kerma kovalla teholla vaahdoksi, lisää 1 rkl sokeria ja vaahdota. (kookoskerma ei vaahdotu yhtä kovaksi, kuin kuohukerma)
Lisää joukkoon crème fraiche (sekin vaahtoutuu, joku voisi haluta vaahdottaa crèmen erikseen ja sekoittaa sitten kaksi vaahtoa keskenään). Vispaa vielä seosta, kunnes se on vaahtomaista ja kiinteää. Tarjoile heti.


Ei kommentteja: