28.3.2012

Sauce bèarnaise ja jauhelihapihvit





Sauce bèarnaise on yksi ranskalaisen keittiön ihanuuksista. Etikan, voin ja rakuunan sinfonia. Tätä kastiketta voi käyttää oikeastaan minkä kanssa vain. Useinmiten sitä tarjotaan Brasseriessa paahtopaistin tai entrecôte -pihvin seurana. En vai saa tarpeekseni tämän kastikkeen täyteläisestä mausta ja dippailen siihen leipää pitkin iltaa...petollista. Sauce bèarnaisen voi tehdä myös kylmänä kastikkeena majoneesipohjaisena. Tämän ohjeen opettelu antaa pohjan ranskalaisen keittiön salaisuuksiin: voi, etikka, valkoviini, kas siinä perus-ainekset mihin tahansa ranskalaiseen ruokaan!
Kastikkeesta ylijääneistä munan valkuaisista tein jälkkäriksi herkullisia suklaisia marenkeja. Ohje seuraavassa postauksessa.

Patrickin Sauce bèarnaise:

1,5dl viina-etikkaa
3 salottisipulia
rakuunaa tuoretta (itse käytin kuivattua)
3-4 munankeltuaista
150g voita

Leikkaa sipulit ihan pieniksi. Kaada etikka kattilaan. Lisää tuore rakuunan oksa (itse laitoin tässä vaiheessa kuivattua yrttiä n. 2tl) ja sipulit. Anna näiden kiehahtaa ja sitten lempeämmällä lämmöllä tiivistyä 20min. 
Siivilöi sipulit ja rakuuna pois etikkaliemestä ja kaada liemi takaisin kattilaan. Pidä liesi miedolla lämmöllä. Lisää sekaan kylmä voi, pieninä paloina sekoittaen. Lisää 1tl rakuunaa. 
Kun voi on sulanut lisää keltuaiset yksitellen kokoajan sekoittaen. Varmista, ettei seos kiehu missään vaiheessa. Kun kastike on tarpeeksi paksua. Ota pois liedeltä. Tarjoa lämpimänä.

Priscan jauhelihapihvit

4lle tarvitset:

400g sika-nauta jauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
creme fraichea 2rkl
suolaa
valkopippuria
korppujauhoja n.3rkl
vettä n. 1,5dl
oliiviöljyä
voita
herkkusieniä

Kaada kulhon pohjalle vesi. Laita sekaan crème fraiche. Lisää suola ja pippuri. Laita sekaan korppujauhot ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt korppujauhoihin. Purista sekaan valkosipulin kynnet. Lisää jauheliha ja vaivaa seos taikinaksi. Laita pannulle loraus oliiviöljyä ja ruokalusikallinen voita ja anna kuumeta. Muotoile taikinasta tiiviitä pihvejä( n. 1,5cm paksuja). Paista, kunnes pihvit ovat rapean ruskeita. Lisää viipaloidut herkkusienet pannulle loppuvaiheessa, vaikka kun pihvit on jo nostettu tarjoiluastialle ja anna freesaantua pannulla 1-2min. 




2 kommenttia:

Mira kirjoitti...

kiitti! tää kastike on aina ollut mun lemppari :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistä, näitä jauhelihapihvejä on tullut tehtyä jo useamman kerran. Niin helppo, nopea ja todella mehukkaita ja maukkaita, nam :) t.Sari