5.1.2015

Makkaran täytettä!


Ostin miehelle makkarakoneen -tai kai se on virallisesti lihamylly, jossa on makkarantekotoiminto lisänä.
Siitä on nyt kolme vuotta.

Makkaratalkoita on siitä saakka säännöllisesti suunniteltu, mutta haaveet ovat kaatuneet suolen hankintaan. Sian tai lampaan suolihan ei ole edes kallista -5e muutama metri.
Suolta ei vaan olla muistettu kysyä lihatiskillä asioidessa. Sen verran erikoinen tuote meille vielä.
Joulukalkkunan hakumatkalla muistui sitten makkaratkin mieleen. Ja Wotkin'siltahan sitä löytyy -muun muassa.

Onnistumisen tunne oli suuri ja ihmetys valtaisa, kun makkaroista tuli ihan oikean makkaran näköisiä. Mies kutsui makkarantekoa pariterapiaksi!
Minä, joka en ole makkaran suuri ystävä, söin samantien kaksi makkaraa.  Mies maistoi yhden ja loput laitettiin pakkaseen ja tarjottiin uutena vuotena.

Suolta jäi puolet yli, joten jos koko suolen haluaa käyttää, niin määrät kannattaa tuplata.

Täytteeseen tuli
(14 kpl isoa makkaraa)

1 kg naudan sisäpaistia
1 kg possun lapaa
1 puska persiljaa pilkottuna
1 puska korianteria pilkottuna
noin 2 tl chilimurskaa meillä on omista chileistä tehtyä chilirouhetta, jossa kolmea eri lajia.
1 tl fenkolin siemeniä murskattuna
5-6 valkosipulin kynttä
suolaa reilusti/maun mukaan (1,5 tl)
1 tl mustapippuria

Lihat jauhettiin ja mausteet sekoitettiin joukkoon. Seos työnnettiin makkarakoneeseen ja puristettiin possun suoleen. Aikamoista touhua.

Me paistettiin makkarat pannulla oliiviöljyssä. Ensin kuumalla pannulla molemmin puolin ja sitten liesi pienelle ja kansi päälle, Yhteensä noin 10-12 minuuttia. Kaveriksi tietysti Dijon -sinappia.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos makkaraohjeesta Prisca! Luin postaustasi hymyillen ja hämmästellen miten teillä on toistunut lähes samat kuviot kuin meidän huushollissamme. Mieheni kolme vuotta sitten hankkima Tefal-lihamylly on lojunut avaamattomana kaapissa kunnes hänkin asioi Wotkin´silla joulun alla… Meillä tehtiin siis joulumakkaraa ”kokeeksi”. Tarkoituksena oli tehdä uusi ja isompi satsi uudenvuodenjuhliin, jotka sitten valitettavasti jouduimme perumaan. Makkaramme tehtiin aika lailla samoista aineksista kuin sinunkin ohjeesi sisältää. Mausteet olivat hieman erilaiset ja niitä tuli mielestämme laitetuksi makkaraan liian vähän. Minä en yleensä juurikaan syö makkaratuotteita. Varsinkin makkarankuoret ovat minulle vastenmielisiä. Kotikutoisen makkaramme maku muistutti mielestäni jotenkin lihamureketta. En itse ihastunut siihen hirveän paljon. Olitteko te tyytyväisiä makkaroidenne makuun ja koostumukseen? Tekisittekö mitään toisin seuraavalla kerralla? Makkaranteko on kaiketi aika harvinaista tänä päivänä, joten ohjeitakaan ei kovasti näe. Itselleni tuli tehdessä mieleen makkaranvalmistukset Vaahteranmäen Eemelissä =). Kiitos vielä että jaoit ohjeen.

Prisca kirjoitti...

Haha! hauskaa! ihan samat kuviot. No, meillä oli pöydässä gluteenittomia vieraita ja ihmisiä, jotka eivät yleensä syö lihaa saatika makkaraa. Makkarat olivat meistä kaikista todella hyviä. Itse söin kaksi heti niiden valmistuttua ja ystäväni joka ei koskaan syö makkaraa vannoo nyt vain meidän makkaroiden nimeen. Tunnistan tuon lihamurekemaisuuden, mutta jotenkin nuo mausteet tekivät siitä makkaraa. Ensi kerralla voisi ehkä miettiä tuota rasvaisuutta. Joko niin, että lisätään porsaanlihan osuutta tai laitetaan sekaan ihan vaan rasvaa. Jauhoja en kaipaa ollenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Prisca lisäkommenteista! Täytyy hyödyntää ajatuksiasi seuraavalla kerralla. Lihamyllyä kannattaisi kyllä käyttää muuhunkin kuin makkaranvalmistukseen. Isäni jauhoi aikanaan käsikäyttöisellä lihamyllyllä kalaa ja teki unohtumattoman ihania kalapullia. Josko kokeilisi itsekin vaikka niitä...

Prisca kirjoitti...

Nam! Meillä mies teki pikaraguta muhentamalla kaikki ainekset myllyn läpi. Lihapulliakin teki kerran sillätavoin.