4.1.2012

Ranskalainen salaattikastike -klassikkoSalaattikastike on kaikki kaikessa. Rapea, raikas, vihreä salaatti on turha hukuttaa majoneesiin, sen koko luonne muuttuu. Majoneesi kuuluu ihan toisenlaisiin -ruokaisampiin salaatteihin. 
Ranskassa salaatti syödään aina alkuruoaksi tai pääruoan jälkeen ennen juustoa. Lapsena, isäni talossa yksi tärkeitä tehtäviäni oli hakea ruokaan tarvittavat yrtit. Vanhan vesimyllyn kivinen seinä hohkasi kuumuutta ja sen suojissa yrttimaa kasvoi valtoimenaan. Tuoksun perustella valitsin tilatut yrtit ja leikkasin oksat varovasti keittiösaksilla. Salaattikastike oli yksi ainoita asioita, mitä äitipuoleni teki keittiössä. Hänen salaattikastikkeeseensa kuului rakuuna. Ja se maistui niin hyvältä. Salaatissa ei ollut koskaan tomaattia tai kurkkua, kuten täällä suomessa. Pelkkiä rapeita suuria lehtisalaatin lehtiä. Salaatin sekoittaminen oli aina kunnia-asia. Tunsin itseni isoksi tytöksi, kun sain joskus "tourner la salade" ennen syömistä.
Tällä samalla ohjeella myös äitini teki salaattikastikkeen täällä suomessa Ranskan tuliaisina. Hän ei käyttänyt rakuunaa, vaan lisäsi siihen hieman suolaa, valkopippuria ja puristetun valkosipulin kynnen. Tarvitset

Oliiviöljyä
punaviinietikkaa
dijon -sinappia
tuoretta (kuivattukin käy) rakuunaa

Lorauta oliiviöljyä salaattikulhoon niin, että pohja peittyy reilusti. Lisää siihen 1/5 osaa punaviinietikkaa ja sinappia pieni teelusikallinen. Sekoita kastike haarukalla homogeeniseksi seokseksi. Jos öljy ei tunnu sekoittuvan, lisää hieman sinappia. Lisää lopuksi rakuuna ja anna maustua hieman ennen tarjoamista. Kuivat salaatinlehdet laitetaan kulhoon kastikkeen päälle ja salaatti sekoitetaan vasta juuri ennen tarjoilua, jotteivat salaatinlehdet veltostu.

1 kommentti:

Mira kirjoitti...

kiva kun kerrot nämä tarinat resepteistä,kiitos.