30.4.2015

Yrttinen focaccia



Ystäviä tulossa vappubrunssille. En ole ennen tehnytkään focacciaa, joten olikin korkea aika kokeilla.
Yhdistelin reseptejä ja sävelisin tällaisen. Hyvää tuli.
Tämä on helppo tehdä, mutta nostattamiseen menee vähän aikaa.
Tämä miedosti maustettu herkku dipataan brunssilla uunissa kypsennettyyn Camambertiin.
Muutenhan focaccian päälle voi latoa vaikka mitä ihanuuksia.


Yrttifocaccia

Noin pellillinen

4,5 dl lämmintä vettä

1,5 pussia kuivahiivaa

2 tl sokeria

11 dl vehnäjauhoja

1 rkl hienoa merisuolaa

2 rkl oliiviöljyä

Focaccian päälle

Basilikaa
Timjamia
Tai muuta lempiyrttiäsi pilkottuna yhteensä  1,5 dl verran

1/2 dl oliiviöljyä

Mustapippuria myllystä

Karkeaa merisuolaa



Sekoita lämmin vesi, hiiva ja sokeri haarukalla tasaiseksi. Anna seoksen levätä pari minuuttia, kunnes siihen muodostuu vaahtoa päälle.
Mittaa kulhoon jauhot ja suola. Muodosta keskelle kolo.
Kaada hiivaseos pikkuhiljaa kuoppaan kokoajan haarukalla tai kädellä sekoittaen.
Kun koko hiivaseos on kaadettu jauhoihin, vaivaa taikinaa noin 4-5 minuuttia, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa.
Kaada taikinan päälle oliiviöljy ja vaivaa se vielä taikinan sekaan.
Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin puoleksi tunniksi, tai kunnes se on tuplannut kokonsa.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pilko yrtit, murskaa valkosipulin kynsi veitsellä ja pilko pieniksi.
Laita yrtit ja valkosipuli pieneen astiaan ja lisää oliiviöljy ja mustapippuria myllystä. Sekoita.

Kun taikina on kohonnut, Kauli se pellille noin 2 cm paksuiseksi. Anna kohota vielä 15 minuuttia liinan alla.
Painele taikinan pintaan sormilla koloja.

Laita uuniin, keskitasolle 15 minuutiksi. 15 minuutin päästä levitä focaccian päälle yrttiseos ja hieman karkeaa merisuolaa ja laita takaisin uuniin alatasolle vielä 10-15 minuutiksi, kunnes focaccian pinta on kauniin ruskea.



22.4.2015

Belfastin ravintola-anti




Olin Belfastissa. Matkan huipennus ja syy oli Stingin ja Paul Simonin konsertti, mutta ruokafriikkinä googletin tietysti parhaita ravintoloita ja päiviemme agendaan kuului lounas ja päivällinen aina eri ravintolassa.

Ihme ja kumma, emme joutuneet pettymään -kertaakaan.
Belfastin kahvila- ja ravintolatarjonta oli uskomaton. Vaikka englantilainen ruoka ei kuulu todellakaan suosikkeihini, niin aika kansainvälistähän tuolla oli. Ja Englannissahan on tietysti aivan mainio intialaisen ruoan kulttuuri.

Kahviloita ja ravintoloita oli lähes jokaisen talon kivijalassa ja paikalliset myönsivätkin, että ihmiset syövät paljon ulkona. Se näkyi.
Joten kas tässä listaukseni, jos joskus satutte tuossa pienessä telakkakaupungissa käymään.

Ensimmäiseksi inhokkini: Englantilainen aamiainen. En suosittele kenellekään. Ensimmäisenä aamuna kuitenkin tilasin tällaisen annoksen ihan vaan kokeakseni sen aidossa ympäristössään. Yök.



Ihaniakin aamupalapaikkoja löytyi. Aamupalan French village Bakeryssä olisi toivonut jatkuvan ikuisuuksiin ja listan olisi halunnut käydä kokonaan läpi.  Tuoretta ja paikallista amerikkalais-ranskalaiseen tyyliin. Kotoisa henkilökunta ja kaunis miljöö Belfastin yliopistokortteleissa kruunasivat kokemuksen. Usein myös "löytämis-factor" vaikuttaa siihen, miten fantastisena ruokapaikan kokee. Tiedättehän. 
Brunssin jälkeen oli hyvä kierrellä alueen kirppiksiä.




Belfastin must ja englantilaista ruokakulttuuria parhaimmillaan on jo kymmeniä vuosia samalla paikalla teollisuuskorttelissa toiminut perheyritys John Longs Fish&Chips. Ulkoisesti lähinnä suomalaista kebab-paikkaa muistuttava ruokala, mutta friteerattu kala oli taivaallista. Frittitaikina oli kevyttä ja ilmavaa, kala oli kokonainen, tuore turskafilee. Todellakin käymisen arvoinen paikka. Chipsit ei olleet mitään ihmeellistä, mutta jos paikka on täynnä paikallisia keskellä päivää, on se varma merkki jostain hyvästä. Tämä oli myös se paikka, jonka kaikki taksikuskit mainitsivat puheen kääntyessä paikalliseen ruokaan.
Alemmassa kuvassa lounastajat olivat jo häipyneet. Hetkeä ennen siellä istui työmiehiä, perheitä ja kaverikuntia.





Sitten oli Intialainen ravintola Archana.  Kyllä Englannissa tulinen ruoka on ihan eri tulinen ruoka kuin Suomessa ja koska olemme tottuneita niukkiin annoksiin, tilasimme nälkäisinä paljon kaikenlaista sillä seurauksella, että vyöryimme kotiin mukanamme vielä doggybagit. Ihanaa autenttista intialaista pienessä ravintolassa, jonne sai odotella pöytää tunnin verran viereisessä pubissa. 





Kaiken huipennus oli kuitenkin Made in Belfast -ravintola. Vaikka ehdimme vain pikaiselle lounaalle oli kokonaiskokemus huimaava. Todella laadukasta ja hyvää, tuoretta ruokaa. Heidän konseptissaan näkyi monin tavoin kierrätys ja vastuullisuus. Seinällä liitutaululla luki, miltä tilalta tämän kuukauden lihat tulevat ja minkä nimiseltä kalastajalta kalat. Hiilijalanjälkeään he hyvittävät istuttamalla puita ja kaikki mikä oli mahdollista oli kierrätettyä serveteistä ja astioista lähtien. Minä olen kuitenkin niin intohimoinen visualisti, että miljööllä on suuri merkitys myös kulinaristisessa kokemuksessani. Vahvasti ilmasto- ja luonnonsuojelutietoinen ystäväni ilahtui puolestaan valatavasti ravintolan vastuullisuusideologiasta. Täydellisen kokonaisvaltainen kokemus.






Sitten oli paikallinen Tomi Björk, jolla oli ravintoloita useampi ja jokin Michelin tähtikin. Michael Deanes. Kävimme syömässä hänen bistrossaan. Kiva palvelu, hyvä ruoka, erinomainen taskurapurisotto. That's it.
Lisäksi suosittelen St George's market -kauppahallia. Se on auki pe-su ja jokaisena päivänä on oma teemansa..
Ihanista putiikeista mainitsen erikseen Avoca ja White Stuff.
Ja jos haluaa hieman paikallishistoriaa kokea, kannattaa ehdottomasti tilata taksi ja pyytää "The Falls" -kierros. On suht yllättävää, miten protestanttien ja katolisten erimielisyydet kuplivat pinnan alla edelleen.

Näin yltäkylläisen loman jälkeen oli hieman vaikeaa sopeutua tähän arkiseen eloon. Mutta hei, nyt olen nähnyt Stingin ja Paulin viiden metrin päästä, käynyt inspiroivimmassa ravintolassa ever ja maistanut elämäni parhaimmat fish&chipsit. Aika hyvin.




5.4.2015

Paras mokkapalaresepti ikinä!






Niille, joilla ei ole tätä kyseistä kirjaa, voin suositella erityisesti tätä mokkapalareseptiä.
Kirjani oli välillä kateissa, enkä löytänyt mistään vastaavaa, yhtä hyvää reseptiä.

Pelkään, että kirjani repeää pian tältä kohdalta, joten ihan omaakin arkistointia varten kirjoitan reseptin nyt ylös tänne.
Olen hieman muokannut reseptiä.
Jättänyt kahvin pois ja lisännyt hieman kaakaon määrää.
Myös ainesten määrät olen muuttanut, jotta reseptistä tulee suoraan yksi iso mehevä pellillinen.

Tämä postaus on omistettu kaikille vanhemmille, jotka leipovat mokkapaloja lastensa turnauksiin harva se kuukausi.





Pohja

200 g voita 
4 dl vehnäjauhoja
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa

Kuorrute

100 g voita
5 rkl tummaa kaakaojauhetta
7 dl tomusokeria
4-5 rkl vettä
Nonparelleja

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen
Sulata voi mikrossa tai kattilassa.
Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään.

Vatkaa munat ja sokerit vaaleksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen jauhot, maito ja voi, kokoajan vatkaten.

Kaada taikina syvälle uunipellille, leivinpaperin päälle ja laita uuniin 12-15 minuutiksi.
Ota pelti uunista jäähtymään ja tee kuorrute.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. 
Kaada tomusokeriseosta osissa voin sekaan liedellä ja sekoita vispilällä tasaiseksi seokseksi. Lisää väliin ruokalusikallinen vettä, jotta kuorrute notkistuu tasaiseksi.
Kun kaikki tomusokeri on sulanut voin joukkoon ja seos on paksua ja kiiltävän tasaista. Kaada se pohjan päälle ja tasoita nopeasti. Ripottele päälle nopeasti nonparelleja.

Leikkaa vasta, kun kuorrute on täysin jähmettynyt (toisin kuin minä tässä, sillä en malttanut odottaa).