29.11.2013

Feta pinaattipiirakka






Pienistä salaattipinaateista saa ihanan raikkaan piirakan ja rukiinen pohja antaa ryhtiä piirakan maulle.

Pohja

2dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl ruisleseitä
1 tl suolaa
100g voita
1 rkl vettä

Täyte

2 rkl creme fraiche
1,5 dl kermaa
1 muna
suola
mustapippuri
200g Patros fetaa
1 kourallinen mietoa juustoraastetta (kuten valmis pizzaraaste)
n.70 g pikkupinaatinlehtiä

Päälle vielä

Pinaatinlehtiä
Tomaattiviipaleita
1,5 dl kermaa
1 muna
suolaa
mustapippuria

pohja 200c 10min
piirakka 220c 25 min

Nypi pehmennyt voi jauhojen sekaan, kunnes muodostuu muruseos. Lisää vesi ja muodosta taikinasta pallo. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Vatkaa muna, kerma, creme fraiche ja mausteet. Lisää pilkottu valkosipuli ja murennettu fetajuusto, sekä juustoraaste. Sekoita vasta ihan lopuksi joukkoon pinaatit varovasti nostellen.

Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Paina pohjaan reikiä haarukalla. Laita pohja uunin esipaistumaan 10 min 200c.

Kaada täyte vuokaan. Koristele pinaatinlehdillä ja tomaatilla. Sekoita kerma, muna ja mausteet ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Paista piirakka 220c 20-25 min.

26.11.2013

Makaronilaatikko. Perus.





Arkiviikkojen pelastus! Lasten ehdoton herkku!
Etenkin kun mies on keikoilla, on makaronilaatikko parasta mitä kukaan on keksinyt: se on halpaa, sitä voi tehdä paljon kerralla ja lapset syövät sitä mukisematta useamman päivän peräkkäin. 
Itse pidän makaronilaatikosta seuraavana päivänä, paistettuna voilla pannussa, kotitekoisen ketsupin kera. Nyt se oli loppu. Tyydyin Heinziin.

Tässä minun reseptini joka kodin klassikosta:

4:lle n.kolmeksi päiväksi.

400g sika-nautajauhelihaa
3 sipulia
n. 600g täysjyvä makaronia
2 dl kermaa
3 dl maitoa
2 kananmunaa
lihaliemikuutio
suolaa 
valkopippuria
250g Emmental juustoraastetta

Keitä makaronit lihaliemessä (n.7min. ei liian löysiksi). Pilko sipuli pieniksi. Paista sipuli ja jauheliha täysin kypsäksi, jopa hieman rapeaksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Sekoita muna-kerma-maitoseos vispilällä tasaiseksi, mausta suolalla ja valkopippurilla. Valuta makaronit ja kaada isoon uunivuokaan, laita jauhelihat sekaan ja sekoita. Ripottele sekaan puolet juustoraasteesta ja sekoita. Kaada vuokaan muna-kerma-maitoseos. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Uunin keskitasolle, 35 min. 220c


24.11.2013

Suklaakakun simppeli koristelu




Eilen oli juhlat.
Tätä kakkua teen kaikille lasten synttäreille. Ilman "löllökakkua" ei tule juhlaa. Järkyttävän suussa sulava, sisältä pehmeä suklaakakku on vain niin armottoman ruma, että jokaisella synttärillä olen saman pulman edessä: Miten saan tästä edes jotenkin juhlavan? Kerran sokerihuurrutin ruusun terälehtiä ja ripottelin ne kakun päälle (hirvee homma). Useamman kerran olen tehnyt kakun päälle tomusokerilla kuvioita (sydämiä ja kirjaimia paperisapluunaa apuna käyttäen). Nyt keksin nuo veikeät liput. 

Kypsytin kakun hieman liian kypsäksi, jotta se pysyisi paremmin kasassa ja kynttilätkin pysyisivät pystyssä. Toisen kakun jätin kuitenkin sopivan löysäksi, sillä maku on kyllä ehdottomasti parempi niin. 

Lippujen tikkuina siis coktailtikut ja liput on tehty Washi -teipillä (teippitarha)



19.11.2013

Pehmeä valkosipuli-jugurttikastike ja onnistumisen ilo






Rakastan valkosipulia ja laittaisin sitä kaikkialle. Makaronilaatikko taitaa olla ainoita ruokia johon en sitä laita. Vaikka täytyy myöntää, että joka kerta tehdessäni tuota lasteni lempiherkkua, harkitsen asiaa.

Minut valtaa säännöllisesti uuniperunahimo ja vietän pitkiäkin hetkiä miettien uuniperunan kaveriksi sopivia kastikkeita/täytteitä. Lemppareitani ovat aurajuustotäyte ja tonnikalatäyte kermaviilillä ja creme fraichella. Nyt ei kotona ollut kumpaakaan, joten se pakotti hieman kokeilemaan.

Tämä pehmeän valkosipulinen jogurttikastike ylitti kaikki odotukseni.

Tarvitset
1,5dl turkkilaista jugurttia
1 rkl majoneesia
1 kokonainen valkosipuli
sormisuolaa
valkosipulirouhetta
mustapippuria
1/2 limen mehu

Leikkaa valkosipulista "hattu" pois ja laita uuniin 200c n. 35 min.
Kun valkosipuli on hieman haalennut, purista sen sisus ulos astiaan. Muussaa valkosipuli haarukalla tasaiseksi. Lisää jogurtti, majoneesi, limen mehu ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. 

Ihanat uuniperunat

Rosamunda perunoita 1,5-2/hlö
oliiviöljyä
merisuolaa

Leikkaa perunan pintaan veitsellä risti. Sivele perunat oliiviöljyllä ja hiero pintaan suolaa. Laita perunat leivinpaperille pellille.
Laita uunin n. 40 min. 200c

11.11.2013

Herkkusieni-pesto pasta


Nopea, arkinen, mutta ihan kauhean herkullinen pastakastike herkkusienten ystäville.
Taas yksi niistä päivistä, kun väsytti enkä jaksanut mennä töistä kauppaan. Ihmeellisen hyviä ruokia sitä välillä onnistuukin tekemään. Usein unohdan kirjoittaa ylös miten sen tein. Nyt muistin.

4lle Tarvitset

5 valkosipulin kynttä
rasia herkusieniä
200g creme fraiche
pestokastiketta
suolaa
mustapippuria
n.400g spaghettia
parmesania

Laita spaghetit kiehuvaan veteen. Murskaa ja silppua valkosipulit veitsellä. Leikkaa herkkusienet ohuiksi viipaleiksi. Lorauta paistinpannulle reipas loraus oliiviöljyä. Lisää valkosipulit ja sienet kuuman öljyn sekaan ja anna kuullottua. Lisää suolaa ja mustapippuria. Lisää creme fraiche. Sekoita ja anna kiehahtaa. Sammuta liesi ja lisää 2 ruokalusikallista pestokastiketta. Sekoita ja pidä pannu liedellä, jotta kastike pysyy kuumana ennen tarjoilua.

9.11.2013

Viikonlopun aamiaispatonki




Herkkuahan siitä tuli. Mielessäni on jo pitkään pyörinyt ajatus kokeilla uunivalmis -patongin tuunausta.
Jääkaappin antimet eivät antaneet tälläkertaa myöten mielikuvitukselle, mutta perusasioista on aina hyvä aloittaa.

Uunivalmis patonki
1 iso tomaatti
n. 1,5 dl juustoraastetta
yrttimaustetta
mustapippuria
oliiviöljyö
valkosipulin kynsi

Leikkaa paistamattomaan patonkiin viiltoja poikittain n. 3cm välein. Noin puoleen väliin patongin paksuudesta. Kaada patongin päälle oliiviöljyä ja anna sen valua viiltoihin. Hiero kuorittua, pinnasta hieman rikottua valkosipulinkynttä leivän pintaan. Työnnä väleihin juustoraastetta ja sirottele päälle mausteet. Leikkaa tomaatista puolikkaita viipaleita ja työnnä viipaleet lopuksi leivän väleihin.Paista uunissa patongin ohjeiden mukaan +n. 5 min.

6.11.2013

Janin Karjalanpaisti







Mies on meillä se, joka tekee perinteisiä suomalaisia ruokia. Kesät Savossa mummolassa, ovat jättäneet voimakkaita makumuistoja ja kaikenlaiset lihapadat ja jouluruuat taittuvat ihan itsestään.
Näinollen, kun mies on muusikon keikoiltaan kotona, saamme nauttia hänen kokkailuistaan. Tänään meillä syötiin Karjalanpaistia suurella ruokahalulla. Reseptin sain kaivettua jotenkuten mieheltä, joka ei kovin tarkasti mittoja laskeskele.

Janin Karjalanpaisti 5lle

1 Karjalanpaisti valmispakkaus
 iso nokare voita
 1 sipuli
2 porkkanaa
vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät padassa
4 laakerinlehteä
 sopivasti suolaa
 sopivasti maustepippuria (n.10kpl)


Ruskista lihat padassa voin kanssa. Mausta suolalla. Peitä lihat vedellä ja lisää sipulit, porkkanat ja maustepippuri.
Laita pata uuniin 175c 3-4 tuntia.

3.11.2013

Salsa, ruisnachot ja leffailta





Lauantaina oli leffailta. Sellainen, että keskimmäinen kutsui kavereitaan katsomaan elokuvaa. Oli sipsit ja karkit ja limut ja joku pehmo toimintaleffa.
Siksi aikaa minä linnottauduin makkariin katsomaan Yle Areenalta Hilton -Dokkaria.
Hetken mielijohteesta tein salsan. Siitä tuli yksi parhaista salsoista ikinä. Johtunee chilisilpusta, jonka mies on itse jauhanut itse kasvattamistaan chileistä. Ihan simppeliä taas kerran, mutta hyvää.
Ja se Hilton. Se on fyysisesti tuossa aika lähellä, mutta henkisesti kuin eri maailmassa. Tärkeä dokumentti tästä ajasta...


Leffaillan pikasalsa

1prk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
1prk passata di pomodoro (375g)
1 sipuli
1 sellerin varsi
2 valkosipulin kynttä
2 rkl pehmeää paprikajauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl chilirouhetta
puolikas limen mehu
2 tl mustapippuria
2 tl suolaa

 Salsaa tulee Iso satsi, mutta meni yhdessä illassa kahden aikuisen voimin.
Jos olisi ollut, olisin lisännyt tuoretta korianteria
Ruisnachot ovat Vaasanin.

Leikkaa sipuli aivan pieneksi. Murskaa ja silppua valkosipuli. Leikkaa selleri pieniksi kuutioiksi.
Laita kaikki kulhoon. Kaada päälle passata ja saksilla leikellyt kuoritut tomaatit.
Sekoita. Mausta. Anna maustua jääkaapissa n. tunti.


1.11.2013

Kurpitsasta on moneksi





Sain kurpitsan, Päätin tehdä piirakan. Ensimmäistä kertaa ja taas soveltaen muutamaa reseptiä.
Oli nmittäin aika tohinaa meidän keittiössä tänään, kun tytär on aloittanut myös blogin. Hän leipoi suklaamuffinsseja ja minä... no, tätä kurpitsapiirakkaa.

1 keskikokoinen keltainen kurpitsa (n. 300g)
2 dl kermaa
1 kananmuna
1 keltuainen
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl kaardemummaa
1 sitruunan kuori raastettuna
hyppysellinen suolaa

200 g voita
3 dl jauhoja
1 dl sokeria

Tee pohja. Nypi pehmeän voin sekaan jauhot ja sokeri. Lisää tilkka kylmää vettä. Muotoile taikinasta pallo ja laita jääkaappiin odottamaan.
Leikkaa kurpitsan liha pieneksi ja kypsennä höyryttämällä n. 25min. Vatkaa silläaikaa munat ja sokerit. Lisää mausteet ja raastettu sitruunan kuori. Kaada sekaan kerma ja vatkaa tasaiseksi. Soseuta kypsentynyt kurpitsa ja sekoita kermaseokseen. 
Painele taikina voideltuun vuokaan(n. 25cm läpimitaltaan). Paina pohjaan haarukalla reikiä ja laita uuniin 200c 10 min.
Kaada sitten kurpitsaseos vuokaan ja paista 200c n.30 min.
Kurpitsapiirakan kanssa sopii kermavaahto.